Friday, February 12, 2016

FRA DIN VALENTINHar du lagt mærke til det? Butikkernes hylder fyldes med hjerter, roser og røde farver i disse dage. For d. 14. feb. er det St. Valentins Dag. For nogen en tradition de elsker, for andre en tradition de elsker at hade.


Hos Castens synes vi, at historien bagved altid skal med, da næsten alle traditioner har en dybere betydning, og ikke blot et kommercielt udspring. Valentines Dag er ingen undtagelse. Til grund for chokoladerne, de røde roser og de nuttede kort, ligger historiske begivenheder om hedenske ritualer, religiøs ulydighed og poesi.

Vi ved fra historiske kilder, at der i Romerriget, i dagene mellem d. 13-15. februar, fandtes en hedensk festival kaldet Lupercalia. Her blev både kvinderne og ægteskabtes gud Juno, samt Faunus, guden for landbrug, fejret. Ifølge legenderne skete det blandt andet ved en udvælgelsesceremoni også kaldet et kærlighedslotteri. Byens kvinder lagde deres navn i en urne, og ungkarlene trak derefter hver sin “kvinde” til parring. Hvis forbindelsen var god og ledte til forelskelse, kunne parret efterfølgende vælge at gifte sig. 


I det 3. århundrede er det mægtige romerrige dog presset, både af interne stridigheder og med krige på flere fronter.

I Rom sidder den hedenske kejser Claudius II(også kaldet Claudius den Onde). Og to ting er vigtige lige at nævne ved ham: Han gør hvad han kan for at holde Kristiendommens stigende popularitet nede, og han forbyder alle former for ægteskab for soldater. Hans holdning er nemlig, at ugifte soldater kæmper bedre end gifte. De ulykkeligt elskendes redning bliver den katolske præst Valentin. Han trodser det kejserlige forbud, og vier i al hemmelighed de soldater, der måtte ønske det. Men hemmeligheden slipper ud, Valentine fængsles, tortureres og dømmes til døden ved halshugning.
Det siges at Valentin selv skrev verdens første valentinskort, i form af et kærlighedsbrev til fangevogterens blinde datter(man kan så give en tanke til hvorledes hun mon har formået at læse brevet…), der har taget sig af ham, under hans tid i fængslet.

Valentin halshugges d. 14. februar år 270.


Godt 200 år senere gør den katolske kirke - der nu er hovedreligionen i Rom - Valentin til martyr, og kalder herefter d. 14. februar for St. Valentins Dag. Udover ønsket om at vise St. Valentins ære, for hans opofrelse og opretholdelse af ægteskabets guddommelighed, så passer det den katolske kirke særdeles godt, med en ny kristen helligdag på netop denne dato. Derved kan man ligesom indlemme nogle af hedningens gamle traditioner, komme dem ind i en mere stueren kristen kontekst, og få alle med på vognen - ét voila!

Dagen for kærlighed og ulykkeligt elskende er opfundet.


Synes du stadig, at der er noget langt fra St. Valentins ulydighed overfor en Roms kejser, til hylderne med hjerte puder og røde roser? Ting kan jo som bekendt udvikle sig meget på 1500 år, og da den engelske digter Geoffrey Chaucer i 1381 lader sig inspirerer af St. Valentins-legenden, og italesætter datoens sammenfald med både en adelig forlovelse og den dengang officielle første forårsdag, der var kendt som starten for fuglenes parringssæson, føjes der bare mere romantik til dagens betydning. Shakespeare gør siden brug af udtrykket “be your valentine”, da Ophelia synger dette til Hamlet, og udtrykket har holdt ved lige siden.


I 1800-tallets England er Valentins Dag blevet en almindeligt anerkendt fejrings dag blandt elskende. Der håndlaves elegante Valentins kort med dekorative blonder og silkebånd, i skøn forening med hjerter og små buttede Amor figurer, ligesom der også sendes blomster og chokolade til den man har kær.


Inden længe finder den europæiske tradition naturligvis også vej over Atlanten, og amerikanerne tager lynhurtigt Valentins Dag til sig. Med vanlig amerikansk effektivitet og sans for markedsføring, skabes der nu en hel industri omkring dagen, og i forhold til indkøb af gaver og kort, overgås denne dag kun af julen.


Selvom kærligheden i realiteten skal fejres hver eneste dag vi er i live, kan vi sikkert alle blive bedre til at få sagt, hvor meget vi elsker hinanden i hverdagen. Og så er det måske meget godt med bare én dag om året, hvor vi for alvor lægger vores energi i, at fejre de mennesker og den kærlighed der omgiver os hver dag.

Sølvhjerte med 18k guld og rød safir. Priser fra 850 - 4.000 kr. Denne model 2.600 kr

No comments:

Post a Comment